Какво е специалиср вътрешни болести?

Интернистът или специалист по вътрешни болести се специализират във вътрешните болести и органи, но не спират само до тук. Те могат да лекуват различни заболявания и от различен спектър – от кожни болести до ушни инфекции. Накратко казано, когато избирате лекар за първична медицинска помощ, можете да изберете спокойно специалист вътрешни болести, вместо семеен лекар.

Какво прави интернистът?

Много специалисти вътрешни болести лекуват голям спектър от заболявания, включително хронични. Тези лекари установяват дълги взаимоотношения с пациентите си.

Някои от тях избират да специализират в конкретна област. Най-често това е кардиология или гастроентология. Те пак са специалисти по вътрешни болести, но лекуват конкретно в тези две области.

Някои от тях работят само в болница, други избират да работят в реанимация или хоспис за грижи. Много от тях стават началници на отделения.

Какви са причините, които налагат посещението на този вид специалист?

Ако не сто избрали за личен лекар, то можете да го посетите, защото:

  • Имате болка в корема – тя може да е от различен характер. Например, по-леките случаи са стомашен вирус или мускулно разтежение. Може обаче да бъде сигнал за апендицит и няколко вида рак, които причиняват коремна болка. Специалистът ще прецени дали болката е от нещо по-сериозно или нещо малко.
  • Болка в гърдите – това не винаги означава, че имате инфаркт. Може да е причинена от белите дробове или стомашно-чревни проблеми. Също така, може да е тревожност или киселинен рефлукс. Ако се съмнявате, че имате сърдечен удар, то повикате спешна помощ.

Какво можете да очаквате от прегледа?

Като начало лекарят ще иска да прегледа медицинската ви история и да види какви лекарства пиете. След това ще провери жизнените ви показатели и ще направи физически преглед. Той се състои от измерване на кръвното ви налягане, проверяване на стойката ви, след това работата на сърцето и дихателните пътища и дали няма някъде хрипове или затруднено дишане.

Ще провери ушите, носа, косата, ноктите и кожата. По този начин ще прецени дали всичко е наред и дали нямате скрити заболявания, които да са скрити.

Лекарят може да назначи скрининг на тялото с липиден панел или проверяване на костната плътност. Също така, може да назначи тестове на урина или по-сериозни изследвания. Може да се наложи да ви препрати и към друг специалист за допълнителна консултация.

Ако посещавате други лекари, то специалистът по вътрешни болести може да се консултира с тях. Целта е да се направи координация между действията, така че лечението и ви да бъде максимално ефективно за вас, а и за финансите ви, тъй като лекарствата си изискват средства.

Сподели този пост

Call Now Button