Какво е специалист акушер-гинеколог?

Акушер-гинеколог е здравен специалист, който се занимава с женското репродуктивно здраве. Това са лекари, които са специализирали едновременно в акушерството – работа с бременни и израждане на деца, както и гинекологията – лекуване на различни заболявания, полово предавани инфекции, хормонални нарушения и други. В следващите редове ще разберете какво можете да очаквате от такъв специалист и с какво ще ви бъде от полза.

Какво е акушер-гинеколог?

Това е лекар с широк спектър от познания, който може да даде отговор на въпроси свързани с бременността, хормонални промени, затруднено забременяване и още куп други въпроси, които вълнуват всяка една млада жена.

Ако една жена е здрава, то задължително трябва да посещава за профилактика своя гинеколог поне веднъж годишно. Също така, при проследяване на бременност, те са основните лекари, които назначават редица изследвания, с които проверяват здравето на плода и майката.

Какви процедури могат да се правят от акушер-гинеколозите?

Акушер-гинеколозите са обучени хирурзи, които могат да извършват редица процедури, включително:

•          Цезарови сечения

•          Инструментални доставки по време на раждане

•          Отстраняване на израстъци като кисти на яйчниците и маточни фиброиди

•          Отстраняване или възстановяване на тазови органи.

Този специалист може да извършва и рутинни манипулации като:

•          Цитонамазки за изследване на рак на маточната шийка

•          Лечение на безплодие – ин витро процедури или замразяване на яйцеклетки.

•          Ултразвук на таза и проследяване на бременност

•          Лечение на уринарни инфекции

•          Преглед на гърдите и насочване към консултация с мамолог при съмнение за отклонение.

В какви области специализират?

Имал лекари, които предпочитат да специализират само в акушерството, други – в гинекологията. Някои специалисти пък се занимават с конкретни случаи от акушерството. Например, някои са специализирали за вагинално раждане след цезарово сечение.

Някои специалисти специализират и в други области:

•          Фетална медицина – занимават се с лечение на високорискови бременности, както и с висок риск за раждане или за израждане да на бебе в седалищно положение.

•          Репродуктивна ендокринология – те се занимават с различни хормонални проблеми като безплодие, поликистоза и други. Могат да дават консултация и за ин-витро оплождане.

•          Гинекологични онколози – те се занимават с лечение на рак на репродуктивните органи – яйчници и матка.

Кога се налага жените да посещават този вид специалисти?

Първата среща с гинеколога трябва да се случи около 13-15 годишна възраст, когато дойде за първи път менструацията на момичето. След това първият тазов преглед, цитонамазка по ПАП теста се прави на 21 годишна възраст или когато момчето започне да води полов живот. Това е редовен годишен преглед.

Други случаи, които налагат посещението на гинеколог, са установяване на бременност, хормонални проблеми, наличието на инфекции и други.

Сподели този пост

Call Now Button