Какво представляват специалистите уши, нос, гърло?

Най-вероятно, когато сте били болни от ангина или пък сте изпитвали дискомфорт, сте насочвани към УНГ лекар или специалист уши, нос и  гърло. В обществото сякаш не се знае точно каква е работата на този вид лекари и често остава едно недоумение какво точно правят. В следващите редове ще хвърлим светлина върху тези въпроси и кога се нуждаем от тях.

Какво прави УНГ?

Специалистите от тази област се занимават с широк спектър заболявания на главата и шията, включително свързани с:

  • Синусите
  • Уши – загуба на слуха и запушване на ушни тръби
  • Сливици и аденоиди
  • Гласов апарат
  • Преглъщане
  • Нарушение на обонянието и вкуса
  • Лезии или тумори в устната кухина и гърлото
  • Ракови заболявания на главата и шията

Как се обучават лекарите в тази област?

Обучението на лекарите преминава през различни етапи. По време на тяхното образование те имат досег и с други дялове на медицината – неврохирургия, интензивни грижи, анестезия и обща хирургия. Също така, много от тях специализират в различни области, включително и болестите на съня, като там най-чест проблем е хъркането.

Какви са причините, които налагат посещение на специалист уши, нос и гърло?

Хронични и продължителни инфекции е една от най-честите причини, които карат родителите да водят децата си при УНГ. Много често те се лекуват с антибиотици, но ако инфекцията се връща или лечението е по-дълго от обичайното, то се препоръчва операция.

Тонзилитът е често срещана инфекция на сливиците. Много често се препоръчва да се извадят самите тонзилити (сливици).

Проблемът със синусите, който продължава повече от 4 месеца, се нарича хроничен синузит. Лекарят може да ви препоръча допълните изследвания, за да се стигне до основния проблем и да се лекува.

Загуба на слуха е друг срещан проблем, който налага посещението на този лекар специалист. С течение на времето тя е нормално явление, но ако става в по-младите години, то може да е признак за нещо по-сериозно. Ако имате нужда от слухови апарати, то ще бъдете изпратени към съответния аудиолог, който да ги настрои.

Бучка във врата, която продължава повече от 2 седмици може да бъде признак за раково заболяване на шията, гърлото, щитовидната жлеза или кръвта. Раковите заболявания често предизвикват подуване на лимфните възли и обикновено това е първият сигнал за заболяването.

Дете, което често хърка. Хъркането е типичен проблем за възрастните, но се появява често и при децата. Може да не е признак за здравословен проблем, но може да бъде сигнал за по-сериозни заболявания като сънна апнея или да е причина за нощно напикаване.

Сподели този пост

Call Now Button