Грижа за очите: Основни симптоми и от какво да се пазим

     Милиони по света са с увредено зрение и слабозрящи. Доста по-малко са абсолютно слепите. 80% от заобикалящия ни свят ние възприемаме чрез зрителния анализатор.

     Най-общо очните заболявания могат да бъдат разделени на такива протичащи със „червено” и „ бяло око”, като това разделение не бива да се абсолютизира.

     При червеното око има засягане на съдовете на коннюктивата – т.нар. инекция от различно естество, или и на съдовете на склерата – външната обвивка на окото.

         Симптоми при заболяванията с червено око са дразнене, парене, сърбеж, сухота, болка в окото, възможно е и главоболие, секрет, сълзене от очите, чувствителност на светлина, замъглено зрение, ореоли около светлинен източник, чувство за чуждо тяло и др. В някои случаи може да няма никакви симптоми с изключение на зачервяването. „червеното” око може да бъде симптом на очни състояния, които могат да бъдат както с благоприятен изход, така и застрашаващи зрението, ако не се вземат своевременни мерки. /напр. кератит, иридоциклит, остър глаукомен пристъп и др./ За определяне причината и адекватното лечение най-добре е  човек да се консултира със специалист.

      Понякога и при червеното и при бялото око може да има прояви от страна на общи заболявания като хипертония, диабет и др. Наскоро се установи, че една от проявите на коронавируса е вирусен конюнктивит.

     Не трябва да се неглижират симптомите при наличие на т.нар. бяло око като изкривяване на правите линии, загуба на букви при четене, ореолите, плуващите мътнини и светкавиците, проблеми с нощното виждане, ограничения/сянка/в зрителното поле, нарушено централно зрение, напрежение в очите и др. Плуващите мътнини и по-специално светкавиците могат да бъдат предшественик на сериозен очен проблем. Някои могат да настъпят изведнъж, други постепенно. Понякога гледайки с двете очи, човек може да не забележи, че е с влошено зрение на едното си око и да се открие при случаен преглед. Хубаво е от 45 г нататък човек да си сравнява сам зрението на двете очи наблизо и надалеч по отделно. Следва да се отбележи, че някои коварни очни заболявания протичат доста време безсимптомно, докато не се появят сериозни клинични прояви, като напр. ”тихият крадец на зрение” –  глаукомата.

    Не трябва да се забравя генетичната предлазположеност към определени очни заболявания като макулна дегенерация свързана с възрастта, глаукома и др.

    Предвид ситуацията налагаща социална изолация светът все повече въвежда онлайн консултации, при които очните проблеми не правят изключение. Не винаги обаче може да се избегне непосредсвения контакт с офталмолог.