Лечение на третата сливица – кога е нужна консултация със специалист Уши, нос, гърло?

Болки в гърлото, носа, ушите … колко грешни диагнози ви минават през ума в този момент? Питате ли се кога трябва да посетите специалист уши, нос, гърло.

Нека да видим коя е правилната диагноза и може би да е съвсем неподозираната:

  • Дишане през устата
  • Хъркане по време на сън
  • Откашляне
  • Стичащи се в гърлото секрети

В повечето случаи обвиняваме студеното време за тези симптоми или пък забраняваме за момент по-студените напитки, но дали наистина проблема се крие само в тях?

Тези симптоми, особено ако са по-продължителни или често повтарящи се, трябва да ви отведат при специалист уши, нос, гърло.

Необходимо е да се консултирате със специалист УНГ, който да назначи нужните изследвания, за да видите дали не става въпрос за проблем с третата сливица. Това е лимфна тъкан, част от имунната система на организма, мястото на първата среща с вирусите и бактериите.

Нека да разгледаме проблема малко по-подробно:

Какво е трета сливици – причини за раздразнение

Третатата сливица се намира зад носа, нейната основна функция е да предпазва от вируси, бактерии и определени алергени, които водят до инфекции на горните и долните дихателни пътища.

Проблемите започват когато тя е уголемена и стане огнище на инфекции. Това най-често се случва между третата и шестата година на детето. При някои деца тя може да достигне големина на орех и дори топче за пинг понг.

А защо третата сливица се уголемява? По-честото й нарастване е в следствие на постоянни атаки на различни бактерии и хронични възпалителни процеси на горните дихателни пътища и спадане на имунитета. В много редки случаи тя е по рождение.

Проблемът е изяснен – въпросът е какво правите от тук нататък.

Какво е решението при уголемяване на трета сливица?

Много често след прилагане на медикаменти или антибиотици, които не повлияват на проблема се стига до хирургична намеса. Тя обаче само временно облекчава състоянието и не отстранява причините за уголемяването на сливицата. Възможно е да има рецидиви, както и последващо обостряне и повторна хирургична намеса. 

Освен това премахването на тази имунна защита води до значително спадане на имунитета на детето и отваря врата към инфекции – както на горните, така и на долните дихателни пътища.

Ако това не е сценарият, които искате за вашето дете има и щадящ начин да се справите с този проблем. За да продължат разходките и игрите в парка, посетете специалист уши, нос, гърло, колкото се може по-рано.

Той ще назначи правилното и адекватно лечение така, че вашето дете спокойно да продължи своето ежедневие.

Сподели този пост

Call Now Button