Важността на профилактичния гинекологичен преглед при специалист по гинекология

Профилактичният гинекологичен преглед представлява медицинско изследване на женската полова система, което цели установяване на заболявания в ранен стадии, преди да са предизвикали симптоми. Тези заболявания могат да бъдат от различно естество – доброкачествени, злокачествени, възпалителни и т.н. 

Поради липса на оплаквания е необходимо всяка една жена трябва да посещава специалист по гинекология веднъж годишно, тъй като това е периода от време, през който може да се появят различни болестни процеси в организма.  

Профилактичният гинекологичен преглед задължително трябва да включва оглед на външните полови органи, влагалището и маточната шийка. Извършва се изследване с ръка с цел възможност за откриване на патологични изменения по матката или яйчниците, визмане на цитонамазка, която е добре да бъде допълнена с колпоскопия и ехография на вътрешната част на матката и яйчниците.

Цитонамазката представлява изследване, при което се вземат клетки посредственост специални четки от маточната шийка и се поставят на стъкло и се гледат от специалист цитолог за наличие на измение, които са характерни за предракови и ракови изменения в маточната шийка. ‘

Колпоскопията може да даде информация на специалистите по гинекология, която може да бъде пропусната при вземането на цитонамазката и посредством нея се успява да се повиши чувствителност за метода за откриване на предракови и ракови изменения в маточната шийка.Ако се направят двата метода едновременно значително ще се увеличи шанса за откриване на предракови и ракови изменения в маточната шийка. ‘

Професионалният екип от гинеколози на Медицински център Хелт препоръчва да бъдат извършвани всяка година профилактични гинекологични прегледи.  

Сподели този пост

Call Now Button